Magyarországi Iskolai Szociális Munkások
Közhasznú Egyesülete

Akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni!

Iskolai szociális munka komparatív kutatás – nemzetközi kitekintés

 • A hazai iskolai szociális munka megismerése során világossá vált, hogy itthon számos akadálya van a szakma bevezetésének, egészen a szabályozástól a társadalmi elismertség hiányáig. A szakma annyira új még itthon, hogy kevés hazai szakirodalom található a témában. Azonban számos tanulmány, és dokumentum található a külföldi tapasztalatokról és tevékenységekről, amelyek a hazai szakemberek céljaik elérésben nagy segítséggel lehetnek.

  A kutatás során több ország iskolai szociális munkásaival készített interjúk alapján vizsgáltuk az iskolai szociális munka kialakulását, majd a bevezetés legfontosabb lépéseit a jogi szabályozást, végül a jelenleg is végezendő tevékenységeket és a még megoldásra váró problémákat.

  Azokban az országokban, ahol a szociális munkások non-profit szervezeteken keresztül dolgoznak, ott a szervezet hatékony szupervíziót és esetmegbeszéléseket biztosít a szakemberei számára. Így például Sri Lankán és Mongóliában az iskolai szociális munkást egyesületek alkalmazzák és biztosítják a szupervíziót, míg Finnországban a finn iskolai szociális munkás egyesületbe belépő szociális munkások kapnak szakmai segítséget, egyébként pedig az alkalmazójuknak kell gondoskodni róla. Ezért a nagyobb városokban egy kinevezett fő iskolai szociális munkás feladata a többi szociális munkás koordinálása.

  Japánban a szakmai felügyelet hiánya egyre komolyabb probléma, mert csak néhány helyi önkormányzat képes szupervíziós programokat elindítani, így megfigyelhető a szakmában az elszigeteltség, magányosság mértékének növekedése, amely akadályozza a hatékony szolgáltatások biztosítását.

  A kutatást, illetve a kapcsolódó kérdőíveket te is megvásárolhatod a Webshopban.

Egyetértesz céljainkkal?

 • Szerinted is szükség van egy olyan világra, melyben jó gyereknek lenni? Jelentkezz tagnak, és dolgozzunk közösen céljaink eléréséért. Már egy színházjegy áráért tagunk lehetsz!

Támogatod törekvéseinket?

 • Tudtad, hogy már egy mozijegy árával (1500 Ft) biztosíthatod egy diák számára egy hónapig az iskolai szociális munka szolgáltatást? Adód egy százalékának felajánlása esetén még a mozijegyedről sem kell sem kell lemondanod.