Magyarországi Iskolai Szociális Munkások
Közhasznú Egyesülete

Akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni!

Történeti áttekintés

 • Az iskolai szociális munka története a XX. század eleji Amerikáig nyúlik vissza, amikor Bostonban, Hartfordban és New Yorkban a nehezedő szociális körülmények ellensúlyozására kialakult az iskolai szociális munka. A bevándorlás, a gyermekmunka ellenes törvény, az egyéni körülmények okozta esélyegyenlőtlenségek felismerése hívta életre a munkakört, feladatuk az iskola, a család és a közösség közötti kapcsolattartás volt.

  Magyarországon elsőként Szekszárdon kezdődött meg a szociális munkások főiskolai szintű képzése az Illyés Gyula Pedagógiai Főiskola Szociálpolitikai Tanszékén (Mai neve: Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Kar Szociális Munka és Szociálpolitikai Intézet) az 1989-es években. Négy évvel később bevezetésre került az Oktatási-nevelési intézményben végzett szociális munka hallgatói gyakorlat, mint speciális szakirány, mely elvégzését követően több hallgató állásajánlatot is kapott.

  1994-től a szekszárdi képzés része az iskolai szociális munka elmélete, majd 1997-től a Pécsi Egyetemen szociálpolitikus, szociális munkás képzésén is meghirdetésre kerül a kurzus, valamint a Győri Apáczai Csere János Főiskola szociálpedagógia szakán.

  1995-ben Szekszárdon elkészült egy kutatás a pedagógusok körében az iskolai szociális munka szükségességéről. A kutatás eredményeinek prezentálására egy 1996-os konferencia keretében került sor. A konferencián iskolaigazgatók és gyermekvédelmi felelősök etgyaránt részt vettek.

  Még ugyanebben az évben Jankó Judit gondozásában elkészült egy szöveggyűjtemény az iskolai szociális munkáról Iskolai szociális ismeretek címmel. (ISBN: 963968709) A következő évben a Család, gyermek, ifjúság című magazinban cikk jelent meg a Szekszárdon akkor már több iskolában működő iskolai szociális munkáról. (Jankó Judit (1997): Az iskolai szociális munka története Szekszárdon Család, gyermek, ifjúság 6.)

  1998. november 24-én Szekszárdon az Illyés Gyula Pedagógiai Főiskola Szociálpolitikai Tanszékén került megrendezésre az Iskolai Szociális Munkások I. Országos Konferenciája. Közel 30 iskolai szociális munkát végző résztvevője volt a konferenciának. Köztük Vidó Ildikó (Burattino Csepel), Kertész Vanda (Gandhi Gimnázium), Nickl Gabriella (Szekszárd) Szilágyi Bea, Kende Judit (Szeged), Hegyes Zsuzsa (Kaposvár), Bodnárné Garamvölgyi Aranka (Kecskemét), Rigó Erika (Szolnok), valamint Debrecen, Ajka, Tatabánya és egyéb városokból jelentek meg a konferencián iskolai szociális munkások.

  (Részlet, a teljes anyag elérhető a Webshopban)

Egyetértesz céljainkkal?

 • Szerinted is szükség van egy olyan világra, melyben jó gyereknek lenni? Jelentkezz tagnak, és dolgozzunk közösen céljaink eléréséért. Már egy színházjegy áráért tagunk lehetsz!

Támogatod törekvéseinket?

 • Tudtad, hogy már egy mozijegy árával (1500 Ft) biztosíthatod egy diák számára egy hónapig az iskolai szociális munka szolgáltatást? Adód egy százalékának felajánlása esetén még a mozijegyedről sem kell sem kell lemondanod.

Közösségben jobb

 • Szeretsz közösséghez tartozni? Csatlakozz egyesületünkhöz a való világban és virtuálisan egyaránt. Lájkold oldalunkat a Facebookon, és segítsd online jelenlétünket cikkeink, bejegyzéseink megosztásával.